2011. március 31.

Gyűjtsünk ibolyát!



A kertünkben rengeteg illatos, lila színű ibolya nyílt a napokban. Az igaz, nagyon nem érek ma rá, mert holnap anatómia zh-t írok, de úgy gondoltam szedek egy csokorral és főzök egy üveg ibolya dzsemet. Isteni lett, mindenképp érdemes kipróbálni. A receptet itt találod.

Az ibolyának 450 faja ismert, Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt évelő növény. Kora tavasszal virágzik az illatos ibolya (Viola odorata), mely lila virágaival átszínezi a füvet. Fehér rokonával (Viola alba) együtt nyílik. Azon kívül, hogy csodálatos az illata, még gyógynövény is: gyökérzete, levelei nyálkaoldó, vértisztító hatású anyagokat tartalmaznak, virága szintén gyógyászati alapanyag. Ha olyan ibolyát találunk, ami a fent írtakkal ellentétben mégsem illatozik, az valószínűleg az erdei ibolya lehet.


Fehér vagy lila virágai április közepéig nyílnak.

Illóolaja az egyik legdrágább a világon. Ugyanennek a fajnak a leveleiből párolják le az ibolyalevél-olajat – 20 g tiszta olaj kb. 1 tonna (!!!) levélből állítható elő. Így már érthető, miért olyan drága! Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Friss, vagy szárított virágának szörpje, forrázata enyhe hashajtó, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható.

Virágát felhasználja a gasztronómia is, kandírozva sütemények, fagylaltok, saláták díszítésére, illatosítására. Levelét saláták készítésénél használhatjuk, vagy főve is fogyaszthatjuk levesek, szaftos ételek ízesítőjeként.

Kizárólag kis mennyiségben használjuk, különben emésztési problémák, hányás, hasmenés jelentkezhet! Allergiásoknak, asztmásoknak virágok fogyasztása nem ajánlott.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

© 2009 RE-FORM ÉLETMÓD. Powered by Blogger
Design by eJoee BlogsTricks