2011. március 17.

Dolce Vita - avagy mivel édesítsünk?



A sikeres diétához természetesen csökkenteni kell a szénhidrát fogyasztást. Hogyan lehet ezt elérni úgy, hogy a pénztárcánkat is kíméljük, de legfőképpen az egészséges táplálkozás hívei maradjunk?
A válasz sajnos nem egyszerű, mert a kereskedelemben kapható egészséges édesítőszereknek aranyáruk van.
Mindenekelőtt szeretnék egy tudományos tényt megosztani, bizonyított, hogy a light termékek hosszú távon hizlalnak. Az üzletekben kapható light termékek hiába tartalmaznak kevesebb kalóriát, de édes ízüket nem természetes cukorhelyettesítőkkel érik el, hanem mesterséges, nullkalóriás édesítőszerekkel, vagy ugyanúgy tartalmaznak cukrot, csak a zsírtartalmat csökkentik, ilyenek pl. a 0%-os joghurtok. A hízást azonban nem a zsírok okozzák önmagukban, hanem a tápanyagok helytelen aránya, az ésszerű táplálkozási mennyiség figyelmen kívül hagyása, az energia bevitelének időbeni eltolódásai (elmaradó reggelik, esti étkezések)

Miért is hizlal a light?
Ha a nyelv édes ízt érzékel, akkor kalóriát vár. Beindul a szénhidrát lebontására irányuló folyamat, az inzulintermelés. A mesterséges édes íz nem tartalmaz kalóriát, nincs mit lebontani. A szervezet hoppon marad, azonban szeretné felhasználni a megtermelt inzulint, így jelzést küld az agyba kalória utánpótlásért. Észre sem veszed, és máris valami nassolnivaló után nézel, hogy a testnek legyen mit lebontania. A mesterséges édesítőszerek miatt tehát több kalóriát viszel be a tervezettnél. Ismert adat Amerikából, hogy a karcsúsító light termékek bevezetésével párhuzamosan nem csökkent a lakosság testtömege, hanem nőtt. A mezőgazdaságban elvégzett kutatások bebizonyították, hogy néhány mesterséges édesítőszernek étvágynövelő hatása van, valószínűleg a fentiekkel összefüggésben. Sertéseket kifejezetten szacharinozott táppal ösztökélnek hízásra.

Aki szeretné követni a Re-Form életmódot, vagy csak diétázni szeretne, semmiképp ne fogyasszon mesterséges édesítőszereket, mert hosszú távon nem hogy egészségkárosodás következik be, hanem még hízni is fog az illető!

Vegyük sorra az édesítőszereket, amelyekkel az üzletek polcain találkozhatunk!
Gyümölcscukor (fruktóz)
A gyümölcscukor természetes egyszerű szénhidrát, igen elterjedt a növényvilágban, különösen a gyümölcsnedvekben, mézben, biológiai szempontból éppen olyan fontos, mint a szőlőcukor. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, az enzimes átalakítás késleltető hatása miatt, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.
A gyümölcscukor édesebb a répacukornál, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból napi 30 gr-nál több nem ajánlott. Kiválóan alkalmas sütéshez, jobban köti a nedvességet, így tovább friss marad a fruktózzal készült sütemény.
A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb gyümölcscukrot, emellett magas az élelmi rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk.
Energiatartalom: 1700 kJ/100 g; 405 kcal/100 g
Egy új vizsgálat azonban igazolta, hogy a fruktóz veszélyesebb, mint a glükóz, mert a szőlőcukornál is jobban fokozza a koszorúér betegség kockázatát. A gyümölcscukor nemcsak drága gyümölcsökből, hanem olcsóbb mezőgazdasági termékekből, például kukoricából is előállítható.
Ára: 450 Ft / 500 g a www.biostore.hu oldalon
Xilit = Nyírfacukor
Nyírfacukor eredetileg nyírfából nyert természetes édesítőszer, mentes mindenféle káros anyagtól amelyeket a mesterséges édesítőszerek tartalmazhatnak. Már a 19. század elején is ismerték, de csak a ’60-as években kezdték el felfedezni élettanilag pozitív hatásait. Finnországban kezdetek először foglalkozni vele és mivel elsőként nyírfából nyerték így kapta a nevét. Cukorbetegek részére ideális, hiszen 7 a glikémiás indexe.
Jellemzői nagyon pozitívak, a cukorral összehasonlítva azt a következtetést vonhatjuk le, hogy 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.
Képes a vércukorszintet egyenletesen a megfelelő szinten tartani. Emellett segít a szervezet lúgosításában, ajánlott azoknak is akik lúgosító vagy esetleg candida diétára vannak fogva. A fogakra sokkal kevésbé ártalmas, mint a cukor vagy más édesítőszerek. Szerkezeténél fogva a szájban lévő, fogszuvasodásért felelős baktériumok nem képesek megbontani, így nem roncsolja a fogakat. Képes megakadályozni a baktériumok megtapadását a felső légutakban valamint jó az emésztésre is. Nagy mennyiségben hasmenést okozhat, ezért mindenképp óvatosan szoktassuk hozzá szervezetünket.
Energiatartalom: 1004 kJ/100 g, 240 kcal/100g
Ennyi pozitív tulajdonság után egyetlen negatívum: az ára.
www.nyirfacukor.hu oldalon Nyírfacukor néven 1875 Ft / 500 g, 3625 Ft/ 1 kg
www.biobolt.e-tar.hu oldalon Xukor néven 1275 Ft / 500 g, 2353 Ft / 1kg
Sztívia
A Stevia Rebaudiana magyar neve Jázminpakóca.(sztívia). Levelei ásványi anyagokat és egyedülálló illóolajokat tartalmaznak. A magas vérnyomás, candida, elhízás és érelmeszesedés megelőzésén kívül számos előnyös élettani tulajdonsága van - azon túl, hogy remek édesítő anyag. Cukorbetegek is fogyaszthatják!
A sztívia szárított levele olyan édes, hogy cukor helyett használható. Brazília és Paraguay őserdeiben élő indiánok évszázadok óta használják édesítésre. Nem glükózalapú, azaz fogyasztása nem jár kalóriafelvétellel, és nem okoz egészségügyi problémákat. Egy csipetnyi kivonat egy teáskanálnyi cukrot helyettesíthet, a cukor komoly mellékhatásai nélkül.
A növény levelei és a belőle készült kivonatok gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, képesek csökkenteni az édességek utáni vágyat is! Kutatások számos eredménye utal arra, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják, plusz kilók lerakódása nélkül. Ha fél órával az étkezések előtt fogyasztjuk, sokkal hamarabb fogjuk a jóllakottságot érezni! Alkalmazható főzésre, sütésre, hideg-meleg italokhoz. Fontos tudni, hogy csak keveset lehet belőle használni, különben keserű mellékízt kapunk. Érdemes egy pohár vízben kikísérletezni, hogy mennyi a megfelelő adag.
A www.biofamilia.hu oldalon Dr Chen színtelen Stevia cseppek 2656 Ft / 50 ml
Norbi Update cukor
Egyik fő alkotója az eritritol, mely egyfajta cukoralkohol. A szervezetben gyorsan felszívódik,a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül. Emésztése 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité. A cukoralkohol között ezért kiemelkedő. Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát. A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Nincs hatással az inzulintermelésre. Gombaszaporodást gátló hatása által (ami a legmagasabb a többi cukoralkoholhoz képest) candida diétások is fogyaszthatják. Másik alkotója az inulin, ami egy emészthetetlen rost. Segíti a hasznos, egészségvédő bélbaktériumok növekedését és aktivitását. Számos vizsgált igazolta, hogy növeli a kalcium felszívódását és lerakódását a csontokban. Újabb kutatások eredményei arra utalnak, hogy az inulin a mellrák és vastagbélrák megelőzésében is szerepet játszik). Az Update cukor fruktózt is tartalmaz, - 100 g termékben 24,3 g -, ebből adódik a termék kis energiatartalma: 1 kcal/g. A termék kitűnő ízű, egészséges és számos, kedvező, egészségvédő hatása van.
Az alábbi cukorpótlók fogyasztása nem ajánlott:

Szacharin: a kesernyés mellékízű, a cukornál kétszázszor édesebb anyagból a megengedett mennyiség 2,5 mg/testsúlykg.
Ciklamát: a szintetikus fehér port harmincszor édesebb a szacharóznál, és az USA egyes államaiban be van tiltva. Az EU-ban a napi megengedett mennyiség 7 mg/testsúlykg.
Aszpartam: pozitívuma, hogy nincs kesernyés mellékíze, viszont melegítés hatására elveszti édességét. A napi megengedett mennyisége 40 mg/testsúlykg.
Aceszulfám-K: A szacharinnál kétszázszor édesebb anyag a szervezetben nem bomlik le, változatlan formában távozik, viszont ez is teljesen mesterséges édesítőszer. Megengedett mennyiség naponta 9 mg/testsúlykg.
Szorbit, maltit, mannit: mindhárom anyag cukoralkohol, amelyet keményítő erjesztésével állítanak elő. Egyik sem annyira édes, mint a cukor, viszont jóval kevesebb az energiatartalmuk. Mivel lebontásukhoz nem szükséges inzulin, cukorbetegek is fogyaszthatják, viszont túlzott mennyiségben hasmenést, bélmorgást, puffadást okozhatnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

© 2009 RE-FORM ÉLETMÓD. Powered by Blogger
Design by eJoee BlogsTricks